Şevval Ergün

Şevval Ergün

Çocuk Gelişimci

(3)
Randevu Al
  • 4 Yaptığı Seans
  • 3 Danışan
  • Seans Süresi: 50 Dakika
  • Seans Ücreti: 250.00 TL
Ben Şevval Ergün. 22 yaşındayım. İstinye Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi bölümünden mezun oldum. Zeka Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde çocuk gelişimi ve eğitimcisi olarak görev aldım. Aynı zamanda hastane ve aile danışma merkezlerinde staj yaptım. GEÇDA uygulayıcı sertifikasına sahibim. Bunun dışında DIR 101: DIR Modeli ve DIR-Floortime Programına Giriş eğitimine sahibim.

ÇALIŞMA & UZMANLIK ALANLARI

Çocuk Gelişimci/Uzmanı

SERTİFİKALAR

  • Çocuk Tanıma ve Problem Çözme Aracı Olarak ICF

  • DIR 101: DIR Modeli ve DIR-Floortime Programına Giriş

  • Gazi Erken Çocukluk Gelişimi Değerlendirme Aracı (GEÇDA)

  • İletişim Becerileri

  • Sözsüz İletişim-Beden Dili

  • Soru

    Merhabalar, 3 yaşındaki oğlum sinirlendiği zaman kendini ifade edemediğinde eşyaları fırlatıyor. Bu durumun önüne nasıl geçebilirim?

    • Şevval Ergün

      Dediğiniz üzere çocuklar kendilerini ifade edemedikleri durumlarda ya da sinirlerini kontrol edemedikleri zamanlarda içlerindeki yoğun duyguyu bir şekilde ortaya çıkarmaya çalışırlar. Bunlardan biri de fırlatma davranışıdır. Ebeveyn ve çocuk arasındaki yetersiz ve işlevsiz iletişimden kaynaklı olarak sıklıkla ortaya çıkar. Çocuğunuz çoğu zaman onunla ilgilenmediğinizi düşünerek dikkat çekmek amacıyla da bu davranışı sergileyebilir. Nesne fırlatmasına engel olmak yerine fırlatabileceği ya da fırlatmakta olduğu nesneleri belirleyin. Sert ve çevreye zarar verebilecek nesnelerin yerine daha yumuşak ve zararsız nesneleri eline verin. Böylelikle çocuğunuza yaptığı davranışın sonuçlarını görebilme imkanı sunmuş olacaksınız. Fırlatma davranışı hala devam ediyorsa ve çocuk sonuçlarından ders çıkarmadıysa fırlatmakta olduğu nesneleri elinden alarak davranışı devam ettiği sürece oyuncakları, nesneleri ona vermeyeceğinizi söyleyerek kararlı bir tutum sergileyin. Fakat tüm bunlardan önce en önemlisi çocuğunuzla daha fazla iletişim temelli vakit geçirmek olacaktır. Aranızdaki iletişim ve etkileşim ne kadar fazla olursa çocuktaki yoğun duygu birikimi de bir o kadar azalacaktır.

  • Soru

    merhabalar öncelikle 5 buçuk yaşındaki oğlum uyurken dişlerini gıcırdatıyor bunu neden yapar acaba bir çaresi var mıdır?.eşim tırnaklarını yer ara ara şimdi oğlumda başladı ve sorduğumda babamı taklit ediyorum dedi ben sürekli uyarıyorum tırnağını yeme diye ama bir çaresi olmuyor ne yapmalıyım yardımcı olabilir misiniz?

    • Şevval Ergün

      Diş gıcırdatma bu yaş grubu çocuklarda sıkça görülmektedir. Diş gıcırdatma psikolojik, ağız sağlığı ya da sindirim sistemi kaynaklı ortaya çıkabilmektedir ve uygulanması gereken yöntemler sebebe göre şekillenmektedir. Psikolojik kaynaklı sebeplerden önce çocuğunuzu bir diş doktoruna götürmenizi tavsiye ederim. Tırnak yeme davranışına geldiğimizde ise çocuğunuz kendisini çok güzel ifade etmiş bulunmakta. Çocuklar taklit ederek, çevrelerini gözlemleyerek ve keşfederek öğrenirler. Kendisinin de dediği gibi babayı taklit sonucunda tırnak yeme davranışı ortaya çıkmış ve devam ettirilmiş. Burada yapılması gereken model almış olduğu baba figüründeki tırnak yeme davranışını ortadan kaldırmak olacaktır. Sizin yönlendirmenizden çok taklit edilen kişinin tırnak yeme hakkında yönlendirme yapması daha etkili olabilir. Ancak bunlara rağmen tırnak yeme davranışında devamlılık gözlemlerseniz altında yatan psikolojik etmenleri gözden geçirmek gerekmektedir. Bu durumda ise sormanız gereken sorular şunlardır: "Çocuğum ne zaman ve hangi durumlarda tırnak yeme davranışını sergiliyor?, Hangi durumlarda daha çok ortaya çıkıyor?" vb. Soruların cevaplarına yönelik bir tutum oluşturularak davranışı ortadan kaldırmaya yönelik yaklaşımlar uygulanabilir.

  • Soru

    Emziği nasıl travma bırakmadan bırakabiliriz?

    • Şevval Ergün

      Emziği bırakma süreci çocuktan çocuğa farklılık göstermektedir. Çocuk 2 yaşından büyükse doğru anı beklemeniz gerekmektedir. Emzik bıraktırma sürecinde çocuğunuzun stresli ve kritik dönemlerinden birinde olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Öncelikle çocuğunuza emziği neden bırakması gerektiğini, artık emzik kullanmasının ona bir yarar sağlamayacağını anlayabileceği şekilde basit bir dille anlatın. Bunların ardından ağlama vb. tepkiler sergileyebilir. Bu tepkileri vermesi gayet normaldir. Ancak emziğin artık hayatında olmayacağını kabullenmesi gerekmektedir. Duygularını yaşayabilmesi için ona alan yaratın ve fırsat tanıyın. Ardından tepkisine karşın emziği kaldırın ve emzik yerine ona emziğin yerini doldurabilecek geçiş nesnesi sunun (ilgisini çeken ya da emziği kullandığı zamanlarda ilgilendiği oyuncaklar vb.). Bu yöntem dışında uygulanan oyun ile bırakma, vedalaşarak bırakma gibi yöntemler de söz konusudur. Detaylı bir araştırma yaparak çocuğunuza en uygun olan bırakma yöntemini uygulayabilirsiniz. Sevgiler.

  • Soru

    9 yaşında oğlum var geceleri alt ıslatma sorunu yaşıyor. 6 yaşında doktora gittik çizelge ve gece kaldırma yöntemi uyguladık ama geçmedi ve tedaviyi bıraktık. Ben kaldırmayınca ve de stresli zamanlarda çok yoğunlaşıyor ne yapabiliriz yardım ederseniz sevinirim teşekkürler

    • Şevval Ergün

      Bilinçli ya da bilinçsiz bir çocuk altını ıslatıyorsa rahatsız olduğu bir durum var demektir. Sizlerin bu konudaki tutumu çok önemlidir. Öncelikle bu süreçte çocuğunuz ile sıcak bir iletişim içerisinde olmanız ve problemin çözüleceğine dair çocuğunuza güven vermeniz önemlidir. Su içirmemek ya da çocuğunuzu rastgele saatlerde tuvalete kaldırmak kalıcı bir çözüm değildir. Sadece yatağın o gece kuru kalmasını sağlayan yöntemlerdir. Kuru kalktığı zamanlarda çocuk ödüllendirilmeli, başaramadığı zamanlarda ise çocuğa zaman tanınmalı, sabırlı ve sevecen bir tutum sergilenmelidir. Alt ıslatmayı stres dışında tetikleyen ve yoğunluğunu arttıran birçok durum vardır. Sorunun kaynağına gitmek ve ona uygun bir yol izlemek her zaman ilk hedefiniz olmalıdır. Çocuk gözlemlenmelidir. "Hangi durumlarda alt ıslatma davranışı daha çok ortaya çıkıyor?, Mutlu olduğu zamanlarda alt ıslatma davranışı sergiliyor mu?" vb. soruların cevaplarına ulaşılmalıdır. Bu sorular dışında alt ıslatmanın temelinde yatan sorunların hepsine buradan sizlere ulaşarak cevap vermem mümkün olmamakla birlikte eksik bilgiler ışığında yönlendirme yapmak istemem. Bunun yanı sıra gece tuvalete kaldırmak yerine çocuk uykudan hemen önce tuvalete götürülmeli, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak tutulmalı, tuvaleti oturtularak yaptırılmalıdır. Fakat yaşı gereği ortaya çıkan alt ıslatma durumunda tüm bu psikolojik noktalar dışında çocuğunuzda fizyolojik ya da genetik bir rahatsızlık da bulunuyor olabilir. Bunun için alanında uzman kişilerden destek almanız gerekmektedir.

  • Yorum

  • Yorum

  • Yorum