1 YAŞ SENDROMU

1 YAŞ SENDROMU

1 YAŞ SENDROMU

      Bu dönemde bebeklerin yürümeye başlaması, etrafı keşfetmesi onun bağımsızlık duygusunu kazanmasına neden olur. Hayal ettikleri şeyi henüz yapamamaları, ebeveynlerin onların isteklerine karşı duruşları onları öfkelendirir ve konuşma çabası gösterdiklerinden ve bu adımı tamamlamadıkları için, duygularını anlatamamak onları ağlamaya ve hırçınlığa itebilir.

1 yaş sendromunda bebekler kendileri gitmek, kendileri almak ve kendileri ile kalmak isterler ve bu istekler ebeveynlerce tehlikeli görülerek engellendiğinde öfke krizi kendini gösterebilir. İsteklerinin ağladığı zaman gerçekleştiğini gören bebekler, bu öfke halini alışkanlığa dönüştürebilir. Bazen çocuklar doğru şekilde davrandıklarında yeterince ilgi görmedikleri için de öfke nöbetleri geçirebilir. Öfke nöbetleri sırasında ailesinin dikkatini toplamayı başaran bebek, istediğini elde etmiş olur.  Biz yetişkinler gibi bebekler de aç ve yorgun olduklarında gerilebilir, sinirlenebilirler.

PEKİ NE YAPMALIYIZ?

- Öfke nöbetinin sebeplerini gözlemleyin. En çok ne zaman bu durumu yaşadığını ve neye çok fazla öfkelendiğini tespit edip çözümleri buna göre sağlayabilirsiniz.

-Günlük aile yaşantınızın yemek vakti, uyku vakti gibi rutinlerine sadık kalmanız faydalı olabilir.

-Gün içinde onun enerjisini boşaltmasını sağlayın. Günde en az 1-2 saat birlikte dışarı çıkın. Koşmasını, zıplamasını ve oyun oynamasını teşvik edin.

-Ona seçme şansı verebilirsiniz. Böylece aranızdaki diyalog bir güç savaşına dönüşmez. Örneğin; ona kırmızı elbise mi   mavi elbiseyi mi giymek istediğini sorabilirsiniz.

-Bebeğiniz hırçın tavırlar sergilediğinde sakinliğinizi korumanız çok önemli. Bunun geçici bir dönem olduğunu kendinize hatırlatarak rahatlayabilirsiniz.

-Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuzun istediği her şeyi vermemeli ya da yapmamalısınız. Bu davranış çocuğunuzun öfke nöbetlerini pekiştirebilir.

-Anne- baba çocukla yeterince ilgilenmediğinde çocuk ilgi çekmek için agresif tavırlar sergileyebilir. Günün belli zamanlarında onunla özel olarak vakit geçirmeyi unutmayın.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Berca Talay

Merhaba ! Ben Berca Talay. Ben Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksek Okulu (Önlisans) Çocuk Gelişimi bölümünü Onur derecesi ile tamamladım. Şu an İstanbul Üniversitesi'nde Lisans tamamlamaktayım.Tipik geli...