MÜKEMMEL OLMAK ZORUNDA DEĞİLİZ.

MÜKEMMEL OLMAK ZORUNDA DEĞİLİZ.

Genellikle başarı ile ilişkilendirilen ve olumlu bir özellikmiş gibi görünen mükemmeliyetçilik bazen de hedefleri gerçekleştirmede bir engel olarak karşımıza çıkabilir. Duruma engel olan şartları ya da kişinin kendi ihtiyaçlarını pek dikkate almadan; kusursuz bir varış noktası belirlemek veya böyle bir yerin olduğuna inanmakla ilişkilidir. Mükemmeliyetçiliğin beraberinde getirdiği aşırı kontrol kişilerin işlerinin zamanında bitmesini zorlaştırır, işi en doğru ve en mükemmel şekilde yapabilecek tek kişinin kendileri olduğunu düşündüklerinden yardım almaktan uzak dururlar.  Tek başlarına çalışmayı tercih ederler. Bu insanlar için işi kusursuz bir şekilde tamamlamak zamanında tamamlamaktan daha önemlidir. Söz konusu kişiler belirledikleri planlardan herhangi birine uymadıklarında, her şeyin felaketle sonuçlanacağını düşünebilirler ve bu hayatlarını çeşitli açılardan olumsuz etkileyebilir.

 

Mükemmeliyetçiliğin başlıca sebeplerinden biri mükemmeliyetçi ebeveynlerin çocuklarını yetiştirme tarzlarıdır. Çocuklarının davranışları ancak kendi zihinlerindeki mükemmele ulaştığında onlara ilgi ve şefkatle yaklaşan bu ebeveynler, çocuklarının çabalarını ve öğrenme süreçlerini yeterince takdir etmezler. Bu nedenle sevilmeyi hak etmediklerini düşünen kişiler, arzuladıkları ilgi ve onayı elde edebilmek için yetişkinlik döneminde de mükemmeliyetçi hedefler belirleyebilirler.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Mizgin Erel

Aktif danışan görmekteyim. Aile danışmanlığı, şema terapi, çift terapisi, oyun terapisi ve ergen terapisi uygulayıcı alanlarım. Mesleki etik ve değerlerime bağlı şekilde çalışmaya özen göstermekle b...