Bipolar Bozukluk ( manik depresif)

Bipolar Bozukluk ( manik depresif)

Bipolar bozukluk iki uçlu rahatsızlıktır. Kişi depesif olduğundaki belirtiler karamsarlık, olumsuz düşünme, hiç bir şey yapmak istemememe, içine kapanma, hayattan zevk alamama, değersizlik hissi, daha önce severek yaptığı aktiviteyi yapmak istememe, iştahta dengesizlik, intihar düşüncesi, uyumak isteme, cinsel isteksizlik.

  Manik pulda ise hasta tam tersi olur kişi hiperaktif olur, uykuya gereksimi olduğu halde ya az uyur ya hiç uyumaz, neşeli olur, iştahı artar, çok para harcar, cinsel isteği artar. Hasta hasta olduğu zaman kendi içinde bulunduğu durumun farkında değildir. Normal bir insan duygu durumunun değiştiğinin farkındadır. Bu hastaların muhakkak uzmandan yardım alması gerek özellikle hastaların depresif olduğu zaman intahar etme olasılığı vardır tedaviden sonra bile doktor kontrolünde olmaları önemlidir. Hastalar iyi olduklarında bile kontrol için doktora gitmesi gerekir. Bu hastalar halüsülasyon (sanrı) görürler kendilerine zarar verebilirler başkasına da zarar verebilirler.

  

  Nedenleri hayatta yaşanan olumsuz olaylar, az da olsa genetik yatkınlık. 

  Tedavisi bilişsel davranışçı terapi, ilaç tedavisi.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Maral Can Akbıyık

1981 yılında İstanbul da doğdum. 2008 yılında psikoloji lisansı tamamlayıp mezun oldum. Aradan uzun zaman geçtikten sonra da yüksek lisans eğitimi almaya karar verdim yüksek lisansı aile danışmanlığı ...