Deprem ve Çocuk

Deprem ve Çocuk

Ülkemiz deprem bölgesi olduğundan çocuklar sıklıkla deprem ile ilgili bilgilere ve görüntülere maruz kalmaktadır. Çocuklara deprem ile ilgili bilgilendirmeleri çocukların yaş ve gelişim düzeyine göre anlatmak gerekir.

Deprem sürecinde tüm medya kanallarında karşımıza çıkan görüntü ve bilgilerden çocukları uzak tutmalı, görüntüleri görmelerine olabildiğince engel olunmalıdır. Haberleri takip ederken çocukların yanımızda olmamasına ve onların yanında deprem ile ilgili konuşmamaya özen göstermeliyiz. Çocuklar gördükleri ve duydukları bilgilerden dolayı bu durumun kendsinini ve ailesinin başına gelmesinden korkabilir. Bu durumda 'Ağlamana, korkmana, endişelenmene gerek yok' denilmemelidir.  Bunun yerine 'korkularını, endişelerini anlıyorum. Bizde korktuk ve üzüldük ancak biz senin yanındayız ve seni koruyacağız' gibi kısa ve net cümlelerle onu ve onun duygularını anladığınızı hissettirip, rahatlamalarını ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlayabilirsiniz. 

Okul çağı çocuklarının farkındalığı yüksektirç Bu nedenle okul öncesi çocuklarından daha fazla ve daha yoğun sorular sorabilirler. Bu durumda okul çağı çocuklarının anlayacağı şekilde (somut işlemler dönemi) bunun bir doğa olayı olduğu ile ilgili bilgiler verilip, alınabilecek önlemleri deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacakları anlatıp, yanlarında olduğumuzu ve olacağımızı hissettirmeliyiz. Çocukların sordukları ve soracakları sorular geçiştirilmemelidir. Sorulara net, anlaşılır cevaplar verilmelidir. 

Çocuklar depremde etkilenen kişiler ve deprem bölgeleri için endişelenebilir, onları merak edebilir. Bu durumda o bölgelere yardıma giden kurum, kuruluş ve insanların olduğu anlatılabilir. Birlikte yardım kuruluşlarına bağışta ve yardımda bulunmak için hazırlıklar yapıp bu hazırlıklarda çocukların aktif katılımda bulunması sağlanabilir. Böylece çocuklar orada ki depremzedelere yardım edebildiğini görerek kendilerini daha iyi hissederler.

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Zehra Beyzanur Türkeli

Ümraniye Merkez Anadolu Lisesinden 2017 yılında mezun olduktan sonra 2021 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi bölümünden mezun oldum. 4 yıllık lisans eğitim...