Online Terapi Nedir? İşe Yarar Mı?

Online Terapi Nedir? İşe Yarar Mı?

Online terapi, internet aracılığıyla, genellikle canlı görüntülü sohbet aracılığıyla profesyonel ruh sağlığı danışmanlığı sağlanmasıdır. Teleterapi, telemental sağlık, e-terapi veya online danışmanlık olarak da bilinen uygulamanın popülaritesi COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana hızla arttı ve danışanların kendi evlerinde kalifiye bir terapistle güvenli ve rahat bir şekilde bağlantı kurmasına olanak sağladı.

Yüz yüze terapiden farklı olarak online terapi ile çevrimiçi olarak istediğiniz zaman, istediğiniz yerde psikolojik destek alabilirsiniz. Özellikle şehir merkezinden uzakta yaşayanlar, bedensel engelliler veya herhangi bir nedenle evden çıkamayanlar için online psikolojik destek çok erişilebilirdir ve kolaylık sağlar. Online psikologların bulunduğu platformlar, herhangi bir teknik bilginiz olmadan ihtiyacınız olan desteğe kolayca erişmenizi sağlar. Depresif hissediyorsanız ve biriyle konuşmanız gerekiyorsa, bir sonraki psikolog ya da psikiyatrist randevunuz için birkaç gün veya hafta beklemeniz gerekmez. Birçok insan için profesyonellerle evlerinin veya ofislerinin rahatlığında tanıdık bir ortamda iletişim kurabilmek, tedavi seanslarının önündeki en büyük engellerden birini ortadan kaldırır.

Geleneksel, yüz yüze terapi genellikle bir terapistin ofisinde gerçekleştirilir ve uzun süredir birçok farklı zihinsel ve duygusal sağlık sorunu için etkili bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Bir profesyonelle konuşmak, yaşamınızdaki engellerin üstesinden gelmenize, sorunlarınızın temel nedeni hakkında farkındalık kazanmanıza, semptomları yönetmenize ve iyileşmenize yardımcı olabilir. Örnek olarak, araştırmalar bilişsel davranışçı terapinin (BDT) orta ila şiddetli depresyon tedavisinde antidepresanlar kadar etkili olabileceğini, ancak zararlı veya nahoş yan etki riski olmadan olduğunu göstermiştir.

Yine de, terapiden faydalanmak için depresyon veya anksiyete gibi teşhis edilmiş bir akıl sağlığı sorunuyla uğraşmanıza gerek yok. Hayatınızda bir yas, boşanma veya işsizlik gibi zor bir dönemden geçiyorsanız, terapi size yardımcı olabilir. Aşırı stres, düşük benlik saygısı veya uyku sorunu gibi günlük endişelerle karşı karşıya kalsanız bile, doğru terapist uzman desteği ve rehberliği sağlayabilir ve olumlu değişiklikler yapmanıza yardımcı olabilir.

Online terapi işe yarar mı sorusu, bugünlerde en sık sorulan sorulardan biridir. Çevrimiçi tedavilere olan talep, günümüz teknolojisi ve internet kullanıcılarının hızlı büyümesi ile gittikçe yaygınlaşmıştır. Günümüzde pek çok kişi zorlu hayat koşulları, trafik ve çalışma koşulları karşısında psikoterapi desteği almakta zorlanmaktadır. Sonuç olarak, çevrimiçi psikoterapiye artan bir ilgi ve talep vardır. Özellikle dil sorunları nedeniyle yurt dışında psikoterapi desteği alamayanlar, iş yoğunluğu nedeniyle zamanı olmayanlar ve yaşadığı şehirde bu destek yararlanamayan kişiler için online psikoterapi büyük bir fayda sağlar.

Bugüne kadar yapılan birçok çalışma, çevrimiçi tedavinin yüz yüze tedavi kadar etkili olduğunu göstermiştir. Özellikle bilişsel terapi okulları tarafından yapılan çalışmalarda, online terapi ile yüz yüze terapi arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Başka bir çalışmada, internet odaklı depresyon tedavisine katılan danışanların çoğunun tedaviyi etkin bir şekilde bitirdiği bulunmuştur. Bunun yanı sıra online terapiler, kırsal veya uzak bölgelerde yaşayan kişilerin psikoterapi almalarını sağlar. Bu terapiler, engelli veya dışarı çıkamayan kişiler için fırsatlar sunar.

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Sümeyye EKİN DEMİR

2018-2019 yılında Üsküdar Üniversitesinde çift anadal kapsamında Psikoloji ve Çocuk Gelişimi lisanslarımı tamamladım. 2019 yılında Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Nörobilim tezli yüksek lisans programı...