Obsesif Kompulsif Bozukluk ( takıntı)

Obsesif Kompulsif Bozukluk ( takıntı)

Günlük yaşamımızda aklımıza düşünceler gelir bunların olması normaldir gündelik yaşamımızı etkilemiyorsa obsesyondan bağsedemeyiz. Ancak aklımıza süreki, yineleyici, tekrar eden süreli bir şekilde düşünceler geliyorsa bunlar bizim yaşamımızı etkiliyorsa işte burada obsesyondan söz edebiliriz.

    Kompülsifde yineleyici, tekrar eden uzun süreli, yineleyici davranışlar söz konusudur burada birey aklına gelen düşüncenin stresini azaltmatmak için davranışına yansıtır. Örnek temizlik takıntısı olan bir kişi evinin mikroplu kirli olduğunu düşünür bunu davranışına yansıtıp stresini azaltmak için evini temizler.

Nedenleri tam olarak bilinememektedir kişinin ani yaşam değişikliği, mükemmeliyetçi olması, mükemmeliyetçi ailede yetişmesi, çevresel koşullar, seratonin ( hormon) eksikliği olmasıdır.

Çeşitleri simetri takıntısında kişi yamuk duran eşyaya tahammül edemez düzeltir,

el yıkmada ise kişi elinde mikrop olduğunu ve kirli olduğunu düşünür elini yıkar,

sevdiğine ya da başkasına zarar vermede ise kişi eline kesici alet alamaz kesici aletle zarar veririm düşüncesi aklına gelir,

Temizlikte ise kişi evinin kirli ve mikrop yuvası olduğunu düşünür evini temizler,

içten tekrarlama da ise kişi içinden bir şey tekrar eder,

biriktirme takıntısı ise kişi bir şeyler biriktirir,

cinsel takıntıda kişinin gözünün önüne elinde olmadan cinsel fantaziler gelir,

dini takıntıda ise kişinin aklına acaba Allahın varlığını inkar mı ettim? acaba Allaha küfür mü ettim diye düşünce gelir. Not yukarıda saydıklarımın sürekli, tekrar eden, yineliyici olması gerekir.Böyle bir durumdan uzmandan destek almanızı öneririm.

Tedavisi Bilişsel Davranışçı Terapi

Seratonin geri alım inhibitörleri not ilacı Dr verir.

      Psikolog Maral Can Akbıyık

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Maral Can Akbıyık

1981 yılında İstanbul da doğdum. 2008 yılında psikoloji lisansı tamamlayıp mezun oldum. Aradan uzun zaman geçtikten sonra da yüksek lisans eğitimi almaya karar verdim yüksek lisansı aile danışmanlığı ...