Emziklilik Dönemi Örnek Beslenme Listesi(Kişiselleştirilmemiş)

Emziklilik Dönemi Örnek Beslenme Listesi(Kişiselleştirilmemiş)

Sabah Uyanınca:

  • 1-2 bardak su

Kahvaltı: 

  • Taze sıkılmış meyve suyu/1 porsiyon meyve/şekersiz komposto
  • 1 adet yumurta
  • 2 dilim beyaz peynir
  • 4-5 adet zeytin
  • Mevsim yeşillikleri (Dereotu-Yeşil soğan)
  • 2 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği

Kuşluk:

  • Rezene/Anason/Isırgan otu çayı
  • 3-4 adet kuru hurma + 2 adet ceviz içi

Öğlen:

  • 1 kase çorba
  • 4-5 köfte büyüklüğünde yağsız kırmızı et-tavuk-eti-balık
  • 1 kase yoğurt
  • 1 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği

İkindi:

  • 1 bardak ayran
  • 1 kibrit kutusu kadar tahin helvası
  • 1 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği

Akşam:

  • 1 kase çorba
  • 1 porsiyon sebze veya bakliyat yemeği
  • 4 kaşık bulgur veya 1 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği
  • 1 kase yoğurt

Gece:

  • 1 porsiyon meyve + 1 bardak süt

 

Anne Sütünü Artıran Yiyecekler Nelerdir?

  • Dereotu ve yeşil soğan gibi taze yeşillikler
  • Tahıl grubunda yer alan bulgur, kinoa ve karabuğday
  • Süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum kaynağı besinler
  • Rezene, anason ve ısırganotu çayı
  • A vitamini ve flor kaynağı olan kuru hurma
  • Tahin helvası günde 1 kibrit kutusu olucak şekilde tüketilebilir
  • Günde ortalama 3-4 litre kadar sıvı tüketilmesi gerekir.
  • Su, süt, ayran, kefir, taze meyve suları ve çorba tüketimi sıvı miktarı içerisinde yer alır

Uzak Durulması Gereken Besinler Nelerdir?

  • Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünleri tüketilmemelidir.
  • Hazır çorbalar, dondurulmuş ürünler ve hazır meyve suları gibi katkı maddesi bulunan besinler tercih edilmemelidir.
  • Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.
  • Soğan, sarımsak, acı baharatlar, karnabahar, kabak ve brokoli sütün tadını değiştirebilir. Bu besinler denenerek tüketilmelidir.
  • Kızartma gibi aşırı yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Nohut, kuru fasulye, yeşil veya kırmızı mercimek gibi kurubaklagil çeşitleri gaz oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden nadir tüketilmeli ve pişirilmeden önce iyice suda bekletilerek kabukları soyulmalıdır.
  • Kafeinli ve asitli içecekler tüketilmemelidir.
  • Yeşil çay, beyaz çay, kuşburnu, papatya, nane çayı gibi bitki çayları tercih edilmemelidir.

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Sinem Koç

Merhabalar ben Sinem, İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2020 yılında mezun oldum. Yandal olarak Psikoloji okuyordum ve onu da de bu dönem tamamladım ayrıca açıköğretimden işletme o...