Depresyon İle Yürürken Küçük Bir Yardım

Depresyon İle Yürürken Küçük Bir Yardım

Depresyon, kişinin kendisini karamsar, değersiz, mutsuz hissettiği ; çok uyuma veya uyuyamama problemleri yaşadığı ; hareketlerinin yavaşladığı veya arttığı ; konsantrasyon güçlüklerinin yaşandığı ; kişinin öz bakımının azaldığı bir psikolojik rahatsızlıktır. Depresyon ile yürürken kişinin bir uzmandan destek alması, fiziksel bir rahatsızlığı olduğunda bir uzmandan destek alması gibi isabetli olacaktır. 

Hepimiz kendimizi zaman zaman depresif hissedebiliriz fakat bu durum hepimiz için “depresyon” dediğimiz psikolojik bir rahatsızlığa dönüşmeyebilir. Bu süreçte depresyona sahip kişilerin deneyimleyebileceği yaşama dair isteksizlik, motivasyonda düşüş, hareketlerde azalma gibi kişinin faaliyete geçmesine engel olabilecek faktörlerden dolayı aynı zamanda bireyin çevresinde bulunan kişilerin de duruma dair farkındalıklarının olması gerekmektedir.

Depresyon, ilaç tedavisi ve psikoterapi ile tedavi edilebilmektedir. İlaç tedavisi desteği için bir psikiyatriste, psikoterapi desteği için ise bir psikoterapiste başvuruda bulunulabilir. 

Nasıl ki tıpta fiziksel bir rahatsızlığımız için uygulanabilecek tedavi yöntemleri varsa, Psikoterapide de depresyon için kullanılabilecek tedavi yöntemleri ve teknikler vardır. 

Hepimiz depresyonu deneyimleyebiliriz. Depresyon, bazı kişiler için geçerli olup, bazı kişiler için geçersiz olan bir hastalık değildir. Bizler, insanlar olarak duygu ve düşünce sahibi varlıklarız. Dolayısıyla duygu ve düşünce süreçlerimizde işleyiş aksamalarının yaşanması oldukça doğaldır. İnsan, ne fiziksel açıdan ne de psikolojik açıdan kusursuz işleyişe sahip değildir. Bu sebeple depresyonu hepimizin deneyimleme ihtimali vardır. 

Depresyon, bireylerin hareket etmelerini ve yaşam akışına katılmalarını sekteye uğratabilir. Örneğin kişi dışarı çıkmak istemeyebilir, kimseyle konuşmak istemeyebilir, faaliyetlere katılmak istemeyebilir, işe/okula gitmek istemeyebilir. Bunları yapmak ise kişinin kendisini daha depresif hissetmesine yol açacaktır ve depresyon, kişiyi kendi kısır döngüsüne çekecektir. Depresyonu atlatabilmenin yollarından biri yaşama tekrar katılmaktır. Yani üretmeye, hareket etmeye, hayatla iletişim halinde kalmaya devam etmektir fakat depresyon çoğunlukla hiçbir şey yapmama isteği ile karakterize bir rahatsızlık olduğu için kişi bir şey yapmamaya devam ederse depresyonun kısır döngüsü içerisinde kalabilir. Bu sebeple mutsuz olmak, bir şey yapmamak ile sağlanıyorsa, mutlu olmak da bir şeyler yapmak ile sağlanabilir. 

Depresyondayken, kişi için hareket etmek, faaliyetlere katılmak, temel yaşam aktivitelerini (örneğin işe gitme, okula gitme) yerine getirmek oldukça zor olabilir. Tıpkı benzini olmadığı için ilerleyemeyen bir araba gibi. Arabanın ilerleyip, devam etmesini sağlamak için benzin istasyonuna gidip arabaya gerekli miktarda benzin yüklemesini yapmamız gerekir. Depresyondaki kişide meydana gelen isteksizlik, kişinin ilerlemesine engel olabilir. Bu nedenle depresyonun kısır döngüsünden çıkabilmek için de, küçük büyük fark etmeden harekete geçmemiz, bizler için faydalı sonuçlar getirebilir. Depresyondayken, kişinin yatağını toplaması bile kayda değer ve oldukça kıymetli bir aksiyondur. Yatağı toplamak için “Bunu herkes yapıyor zaten, bu öyle büyük veya kıymetli bir eylem değil.” diye düşünecek olursanız, aklınıza şu metaforu getirebilirsiniz : 

 İki kişiden 20 dakika içerisinde markete gidip, gerekli ihtiyaçları almalarını isteyelim fakat birinin bacağı kırık olsun. Her iki bacağı sağlam olan kişi 20 dakika içerisinde görevi tamamlar fakat bir bacağı kırık olan kişi 1 saatte tamamlayabilmiştir. Böylesi bir durumda hangisini takdir etmek daha anlamlıdır? Bacağı kırık olan kişiyi takdir etmek daha anlamlıdır çünkü bacağı kırıktır ama yine de görevi yerine getirmiştir. Depresyonla yürümek de buna benzetilebilir. Yatağı toplamak olağanüstü bir eylem olmasa da, depresyondayken bunu başarmış olmak, oldukça kıymetlidir çünkü kişi depresyonuna rağmen bu eylemi yerine getirebilmiştir. Bu sebeple depresyondayken kendimize karşı göstereceğimiz anlayış ve kıymet, en değerli anahtarlarımız arasındadırlar. Kişi küçük büyük fark etmeden eylemleri yerine getirmeye başladıkça, mutluluk, haz, hoşlanmanın da beraberinde gelmesi yüksek bir ihtimal olacaktır.

Depresyona ve depresyon tedavisine dair söylenebilecek elbette daha fazla söz vardır. Arkadaşlarımız arasında çıkan bir tartışmayı sadece dışarıdan izlemenin bir faydası olmayacağı ve müdahale etmemiz gerektiği gibi, depresyon için de dışarıdan bakmayıp, olaya müdahale etmemiz oldukça değerli olacaktır. 

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Radiye Mahabat Seyda

Merhaba, Ben Radiye Mahabat Seyda. Lisans eğitimimi İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde psikoloji alanında tamamladım. Akabinde ''Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi'', ''Mindfulness & Kabul ve Karar...