Mutluluğun Sırrı - Psikolojik Sağlamlık

Mutluluğun Sırrı - Psikolojik Sağlamlık

Psikolojik sağlamlık basitçe “kendini hızlıca toparlayabilme” değildir; bilgi ve beceri kazanmak ve ilerlemek için zorlukları kullanabilme becerisidir. Zorlukların üstesinden gelme ve gelişme yeteneği, dayanıklı bireylerin ayırt edici özelliğidir. Psikolojik sağlamlığı yüksek insanlar, umutsuzluğa kapılmak veya sağlıksız başa çıkma stratejileriyle sorunlardan saklanmak yerine, hayatın zorluklarıyla doğrudan yüzleşirler. Bu, diğer insanlardan daha az sıkıntı, keder veya kaygı yaşadıkları anlamına gelmez. Bu, güç ve büyümeyi teşvik edecek şekilde, zorluklarla başa çıktıkları anlamına gelir. Psikolojik sağlamlık, zorluklar karşısında güçlü, enerjik, iyimser ve kararlı kalmanızı sağlar. Psikolojik sağlamlık, esnek olmak ve değişime uyum sağlamak anlamına gelir. Zorluklar içinde büyümek için fırsat bulmak anlamına gelir.

Peki neden bazı insanlar diğerlerinden daha dayanıklıdır? İşte psikolojik sağlamlığı daha yüksek ve esnek insanların tipik olarak sahip olduğu yedi özellik:

  1. Duygu düzenleme: Baskı altında sakin kalabilme yeteneği. Duyguları, dikkati ve davranışı kontrol edebilmek, sosyal ilişkiler kurmak, işte başarılı olmak ve sağlığı korumak için önemlidir. Bunu yapma becerisine sahip olmayan kişiler, arkadaşlık kurmakta ve sürdürmekte zorlanırlar, çünkü olumsuzluklar başkaları için yorucu ve rahatsız edici olabilir.
  2. Dürtü kontrolü: Dürtülerinizi ne ölçüde kontrol ettiğiniz önemlidir. Örneğin, dürtü kontrolü düşük kişiler, uygunsuz yorumları ağzından kaçırabilir ve akıllarından geçen her düşünceyi söze dökebilirler. Arzuları çoğu zaman rasyonel zihinlerine galip gelir. Bu, duygu düzenleme ile yakından ilgilidir. Dürtü kontrolü konusunda güçlü olan insanlar, yüksek duygu düzenleme becerisine sahip olma eğilimindedir.
  3. İyimserlik: Psikolojik sağlamlığı yüksek kişiler iyimserdirler, gelecek için umutludurlar ve hayatlarının yönünü kontrol edebileceklerine inanırlar. Fiziksel olarak daha sağlıklı olma eğilimindedirler, depresyona girme olasılıkları daha düşüktür, okulda daha başarılıdırlar ve işte daha üretkendirler. İyimserlik, gelecekte kaçınılmaz olarak ortaya çıkacak olumsuzluklarla başa çıkma yeteneğine sahip olduğumuza inanmamız anlamına gelir.
  4. Nedensel analiz: Başınıza gelen iyi ve kötü şeyleri açıklama alışkanlığınız, aynı hatayı tekrar tekrar yapmamak için sorunlarının nedenlerini doğru bir şekilde belirleyebilmenizi sağlar. Açıklama tarzı kişisel (ben/ben değil), kalıcı (her zaman/her zaman değil) ve yaygın (her şey/her şey değil) düşünme biçimleri olmak üzere üç boyutta kodlanabilir.
  5. Öz yeterlilik: Karşılaşmanız muhtemel sorunları çözebileceğinize olan inancınız ve başarma yeteneğinize olan inancınız, dünyada ne kadar etkili olduğumuza dair algınızı etkiler. Yeteneklerine güvenen insanlar genellikle lider olarak ortaya çıkarken, yeterliliklerinden emin olmayanlar kendilerini kalabalığın içinde kaybolmuş bulurlar.
  6. Empati: Diğer insanların psikolojik ve duygusal durumlarıyla ilgili ipuçlarını ne kadar iyi okuyabiliyorsunuz? Bazı kişiler başkalarının sözlü olmayan davranışlarını yorumlama ve ne düşündüklerini ve hissettiklerini anlayabilme konusunda ustadır. Bazı kişiler ise kendilerini diğer kişinin yerine koyamaz, kişinin ne hissetmesi gerektiğini tahmin edemez.
  7. İletişim Kurmak: Psikolojik sağlamlık sadece zorlukların üstesinden gelmekle ilgili değildir. Aynı zamanda hayatın olumlu yönlerini geliştirmemizi sağlar. Psikolojik sağlamlık, iletişim kurma yeteneğimizin kaynağıdır. Yine de utançtan ne pahasına olursa olsun kaçınılması gerektiğini erken yaşta öğrenen bazı insanlar için, iletişim kurmak kolay olmaktan çok uzaktır.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Gönül Özsöz

Psikolojik Danışman/Aile Danışmanı Gönül ÖZSÖZ, Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun olmuştur. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde başlad...