Sosyal Fobi

Sosyal Fobi

Sosyal fobi olarak da adlandırılan sosyal kaygı bozukluğu, sosyal durumlardan duyulan uzun vadeli ve ezici bir korkudur. Genellikle gençlik yıllarında başlayan yaygın bir sorundur. Hayatınız üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

Sosyal Kaygı Belirtileri:

Sosyal kaygı utangaçlıktan daha fazlasıdır. Bu kaygı, kaybolmayan ve günlük aktiviteleri, özgüveni, ilişkileri ve iş ya da okul hayatını etkileyen bir korkudur.Pek çok insan ara sıra sosyal durumlar hakkında endişelenir, ancak sosyal kaygısı olan biri, öncesinde, sırasında ve sonrasında aşırı endişeli hisseder.

Aşağıdaki durumlarda sosyal kaygınız olabilir:

  • Yabancılarla tanışmak, sohbet başlatmak, telefonda konuşmak, çalışmak veya alışveriş yapmak gibi günlük aktiviteler hakkında endişelenmek.
  • Topluluk içinde konuşma ,arkadaşlarla yemek yemek ,partilere veya sosyal etkinliklerinden kaçınmak ya da maruz kaldığında çokça endişelenmek.
  • Fiziksel olarak kişi kızardığını veya terlediğini hissetmek.
  • Bu durumda utanç verici olduğunu düşündüğünü bir şeyi yapmaktan her zaman endişe endişe etmek.
  • Başkaları izlerken bir şeyler yapmakta zorlanırlar –her zaman izleniyor ve yargılanıyormuş gibi hissetmek.
  • Eleştirilmekten korkmak, göz temasından kaçınmak veya düşük özgüvene sahip olmak.

Ayrıca sosyal kaygısı olan birçok kişinin depresyon, yaygın kaygı bozukluğu veya panik bozukluğu gibi başka akıl sağlığı sorunları da vardır.

Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?

Sosyal fobi bir uzman tarafından tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kişinin altta yatan farklı bir psikiyatrik rahatsızlığı varsa ve sosyal fobisinin kökeni çocukluğundan itibaren yer alan korku ve kaygılarsa bunların da tedavi de değerlendirilmesi gerekmektedir.
Sosyal fobi tedavisi yapılırken psikoterapilerden ve gerekli görüldüğü takdirde ilaç ile desteklenmektedir.

Sosyal kaygıyı aşmak için deneyebileceğiniz şeyler:
Kendi kendine yardım, sosyal kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir ve diğer tedavileri denemeden önce bunu yararlı bir ilk adım olarak bulabilirsiniz.

Aşağıdaki ipuçları yardımcı olabilir:

  • Kaygınız hakkında daha fazla şey anlamaya çalışın - aklınızdan geçenleri ve belirli sosyal durumlarda nasıl davrandığınızı düşünerek veya yazarak bir günlük tutmanıza yardımcı olabilir.
  • Stres için nefes egzersizleri gibi bazı rahatlama tekniklerini deneyin.Zorlu durumları daha küçük parçalara ayırın ve her bölümde daha rahat hissetmeye çalışın.
  • En kötüsünü varsaymak yerine insanların ne söylediğine odaklanmaya çalışın.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Lütfiye Aydın

İnsan davranışları , endüstri ve örgüt psikolojisi insan kaynakları, işe alım hakkında bilgisi olan psikologtur. Ayrıca üniversite hayatı boyunca birçok STK'da görev almış birisidir. Belli Aktif ol...