Depresyon ve Türleri

Depresyon ve Türleri

Depresyon kişinin karamsar olması, keyifsiz olması, daha önce severek yaptığı aktiviteyi yapmak istememesi, kendi iç dünyasına kapanması, hiç bir şey yapmak istememesi, değersizlik hissi, sürekli uyumak istemesi, iştahında dengesizlik olması, cinsel arzunun yok denecek kadar az olması veya hiç olmaması durumudur. Yukarıda sayılan belirtiler kişde varsa belirli zaman sürüyorsa kişinin uzmandan yardım alması gereklidir.

    Depresyonun nedeni kişinin hayatında ani gelişen olaylar, kişisel yatkınlık, çarptırılmış düşünceler, genetik yatkınlık.

  Majör Depresyon bu kişinin yoğun yaşadığı depresyon türüdür. ( Yukarıdaki sayılan belirtiler).

  Kronik Depresyon belirtileri majör depresyon gibidir yoğunluğu majör depresyon kadar yoğunluğu yoktur.

  Doğum sonrası depresyon lohusa kadınlarda görülen türdür özellikle lohusa kadının bebeğin sorumluluğunun bir tek kendinde olduğu durumlarda, kadının kendini yanlız hissettiğinde ortaya çıkan depresyon türüdür.

  Mevsimsel depresyon sonbaharda ve kış zamanında görülen türdür. 

  Tedavisi ilaç ve bilişsel davranışçı terapi. Bu hastaların sürekli doktor kontrolünde olmaları gerekir. Hastaların doktor kontrolünü ihmal etmemeleri gerekir.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Maral Can Akbıyık

1981 yılında İstanbul da doğdum. 2008 yılında psikoloji lisansı tamamlayıp mezun oldum. Aradan uzun zaman geçtikten sonra da yüksek lisans eğitimi almaya karar verdim yüksek lisansı aile danışmanlığı ...