PKOS VE BESLENME

PKOS VE BESLENME

  • PKOS nedir?

Polikistik over sendromu (PKOS) günümüzde çoğu kadının karşılaştığı hormonel bir durumdur. Menstrual düzensizlik, artmış androjen seviyesi ve overde küçük kistlerle karakterize bir hastalıktır. Pkos’lu bireylerde abdominal obezite, insülin direnci, obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar görülebilmektedir. Yaşam tarzı değişikliği PKOS’un tedavisine olumlu etkiler yaratacaktır.

  • Nelere dikkat edilmeli?

Araştırmalara göre %5’lik bir ağırlık kaybı hastalığın semptomlarını iyileştirici etki yaratmaktadır.

Özellikle göbek çevrenizde yağlanma mevcutsa veya Beden kütle indeksiniz (BKI) 25 ve üzeri ise ilk hedefiniz sağlıklı bir şekilde kilo kaybını sağlamak olmalıdır.

İnsülin direnci PKOS’ta sıklıkla oluşabilen bir durumdur. İnsülin direnci ve beslenme oldukça ilişkilidir. Dolayısıyla beslenme burada önemli bir rol oynamaktadır. Beslenmenizde salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri, şekerli içecekler, rafine şeker, poğaça, kek gibi unlu mamülleri sınırlandırmalısınız. Tam tane tahıllı ekmekler gibi glisemik indeksi düşük kompleks karbonhidratlara beslenmenizde yer vermelisiniz.

  • Küçük değişimler yapmalısınız.

Beyaz ekmek yerine tam tane tahıllı ekmekler, Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı veya basmati pirinç pilavı, meyve suyu yerine meyve+ kefir ikilisi, kuru meyveler yerine taze meyve tüketebilirsiniz.

Özellikle insülin direnci için bu değişimler yaşam kalitenizi arttıracaktır.

  • Beslenmenize dahil etmen gereken besinler var.

Balık, avokado, zeytinyağı, ceviz, fındık, yağlı tohumlar, keten tohumu, yulaf, yeşil çay, kırmızı meyveler

  • Her gün en az (vücut ağırlığınız x 0.03 lt) kadar su tüketmeyi ihmal etmeyin.

 

  • Egzersiz yapılmalı mı?

Düzenli egzersizin insülin duyarlılığını arttırdığına dair çalışmalar mevcuttur. Yaşamınıza egzersizi entegre etmek size fayda sağlayacaktır.

 

Sağlıkla kalın.

Diyetisyen Ece Aylin Güçlü 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Ece Aylin Güçlü

Merhaba, ben diyetisyen Ece Aylin Güçlü. Lisans sürecimde birçok staj yaptım ve eğitimlere katıldım. Sağlıklı beslenmeyi geliştirdiğim tariflerle ve bilgilendirmelerle insanların yaşam tarzı haline ...