DOĞAL AFETLER ÇOCUKLARA NASIL ANLATILMALI?

DOĞAL AFETLER ÇOCUKLARA NASIL ANLATILMALI?

DOĞAL AFETLER ÇOCUKLARA NASIL ANLATILMALI?

 

Öncelikle depremde dolayı derin üzüntü içerisindeyim. Depremde hayatını kaybeden yurttaşlarıma Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum…

Doğal afetleri çocuğa anlatırken;

  • Kullanılan kelimelere çok dikkat edilmelidir. Kullanılan kelimeler çocuğun bilinç altında iz bırakabilir. Dramatize ederek anlatmamaya ayrıca özen gösterin.
  • Çocukların en temel ihtiyaçlarından birisi de güven duyduğu kişiler yani ailesi tarafından dinlenilmek ve anlaşılmaktır. Duygularını ifade etmesine fırsat verin.
  • Doğal afeti yaşamış çocuk olsun yetişkin olsun fark etmez; akıl vererek, nasihat vererek yardımcı olmuş sayılmayız. Bu şekilde o travmayı yaşamış kişi kendini anlaşılmamış, çaresiz ve aciz hissedebilir.
  • Doğal afeti yaşamamış çocuklarımızın yanında sürekli depremden/selden/ölümlerden bahsedip travmaları canlı tutmak veya hiçbir şey olmamış gibi günlük hayata devam etmek güven duygusunu zedeleyecektir.
  • Çocuklar deprem neden oluyor? Sel neden oluyor?  Gibi sorular yönelttiğinde soyut sözel ifadelerle değil oyuna dönüştürerek anlatmak daha faydalı olacaktır.

Prof. Dr. Celal Şengör’ün  çok sevdiğim bir sözünü sizinle paylaşmak istiyorum;  ‘Tabiatla inatlaşmanın anlamı yok. Tabiat bizden güçlü, bunu anlamamız lazım. Palavrayla tabiatın önüne geçemeyiz.’

 

Tekrar başımız sağolsun Türkiye !

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Berca Talay

Merhaba ! Ben Berca Talay. Ben Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksek Okulu (Önlisans) Çocuk Gelişimi bölümünü Onur derecesi ile tamamladım. Şu an İstanbul Üniversitesi'nde Lisans tamamlamaktayım.Tipik geli...