Ramazan Ayında Doğru Beslenme

Ramazan Ayında Doğru Beslenme

 

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Uzun saatler aç kaldığımız ve günlük beslenmemizden bir tık daha farklı beslendiğimiz bu dönemde “doğru beslenme nasıl olmalı?” gelin biraz bundan bahsedelim.

  • İlk olarak doğru öğün sayısından bahsedelim. Hem tek öğüne yüklenmemek adına, hem de dengeli beslenme için öğünlerinizi sahur, iftar ve ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz.
  • Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek yapılacak en doğru davranıştır, bu şekilde hem açlık süreniz azalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz.
  • Sahurda yemek olarak hafif bir kahvaltı en doğrusu olacaktır. Aynı zamanda gün içerisinde susuzluk yaşamamak adına, tuzlu ve yağlı besinlerden kaçınmalıyız.
  • İftar öğünü de en az sahur kadar önem arz eder, orucu bir çorba ile açmak ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçmek doğru tercihtir.
  • Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine, en az 2 saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları tüketmek daha sağlıklı olacaktır.
  • Ramazanda hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır.
  • Günde en az 2 porsiyon meyve tüketmeye çalışın.
  • Sıvı ve mineral kaybı yaşamamak adına , iftar ve sahur arasında bol su ve ayrıca maden suyu içmeye özen göstermelisiniz.
  • Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     DYT. FULİN ZENCİR

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Fulin Zencir

Merhabalar! Ben Diyetisyen Fulin Zencir. Heyecanla ve zevkle okuduğum Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden 2019 yılında mezun oldum. Sonrasında, üniversite hayatı boyunca hep merak et...