Çocuklarda Oyunun Önemi

Çocuklarda Oyunun Önemi

Çocuklarda Oyunun Önemi

’Oyun çocuğun işidir -Maria Montessori ‘’

 

Oyun çocuğun işidir çünkü çocuk, oyunla öğrenir ve deneyim geliştirir. Oyun hiç bir zaman vakit kaybı veya önemsiz bir uğraş olarak görülmemelidir. 


Oyunun Faydaları

     Oyun esnasında yaptığı seçimleriyle kendini yetişkinlikteki düşünce ve davranış kalıplarına hazırlar. Çocuk oynarken kendini, etrafını ve hayatı keşfeder, oyunla sosyalleşir, kendini ifade eder, gerçek yaşamında bastırdığı duygularını endişelerini oyununa yansıtır, oayları sembolik olarak oyununa aktarabilir. Çocuk oyun yoluyla, doğru-yanlış, iyi-kötü, güzel-çirkin, haklı-haksız gibi ahlaki kavramları öğrenebilir.

       Nesnel kavramlar gelişir, çevredeki eşyaların işlevlerini öğrenirler, bunun sayesinde içerisindeki bulundukları dünyayı anlamlandırırlar. sosyal oyunlar yoluyla sorumluluklar alabilir, kurallara uyar ve dolayısıyla da kendine güveni artar.

      Çocuklar oyunlarına; çevreden gördüğü, kendi yaşadığı anlardan deneyimler aktarırlar.  Çocuklar oyun sayesinde öğrenmeyi gerçekleştirir bu öğrenme çocukların beyinlerindeki sinaps bağlantılarını çoğaltır bundan dolayı algı ve düşünmede gelişimi sağlar.

 

         Early Childhood Education Journal yayınladığı araştırmada, okul öncesi çocukların serbest oyun ve yetişkin yönlendirmeli oyunlar sayesinde başkalarını duygu ve düşüncelerini fark edebilme becerilerinde etkili olduğu ortaya konmuştur.

Örneğin; bisiklete binme, hayvan yürüyüş taklitleri, tırmanma ve ip atlama gibi oyunların sürekli olarak tekrarlanması çocuğun kas gelişimini hızlandırır ve güçlendirir. tutma, koparma, kesme, bağlama, çözme, düğmeleme, yoğurma, delme, boyama, dikme, örme ve geçirme gibi etkinliklerin tekrarlanması oranında artmakta ve sonucunda da günlük yaşamda kullanılan birçok becerinin kazanılmasını sağlamaktadır. Bu beceriler ise el-göz koordinasyonu gerektirmektedir.

 

  Evebeynlere ve öğretmenler ise çocuğun yaşı ve gelişimine uygun oyunlar oynamasını sağlamalı, pahallı ve abartılı oyuncaklardan kaçınmalı, nitelikli faydalı oyuncak seçmeli, onunla oynamak ona vakit ayırmak onunla birlikte yaratıcılığını besleyecek aktiviteler yapmalıdırlar. Oyun için hiç bir zaman erken değildir, bebekken onun düzeyine uygun oyunlarla oyun uğraşına başlanabilir.

 

•Oyun boş vakit doldurma veya önemsiz bir uğraş değildir. 

Oyun yaratıcılığı, empati yapmayı, problem çözmeyi öğretir,çocuğun işi ve eğitimin önemli bir parçasıdır.

 

                                        Çge. Nagehan Keçeci

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Nagehan Keçeci

Nagehan Keçeci 1995 İstanbul doğumlu. İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünden 2019 yılında mezun oldu. Üniversite öğrencilik döneminde KidzMondo kurumunda eğit...