Çocuklarla Müze Gezme Rehberi

Çocuklarla Müze Gezme Rehberi

ÇOCUKLARLA MÜZE GEZME REHBERİ

Sevgili anne-babalar, çocuklarınızla müze gezerken kuralların ne kadar farkındayız? Yanlarında çocuk olmadan müze gezen ziyaretçilerin dikkatini dağıtıyor muyuz? Çocuklarla müze gezmenin kazanımları nelerdir, müze gezisi öncesi ve sonrasında neler yapılabilir, müze kuralları neden var vb. sorular pek çoğumuzun aklında; gelin, bu sorulara cevap arayalım.

Müzelerde sergilenen tarihi eserleri, koleksiyonları görsel eğitim araçları olarak düşündüğümüzde müze gezisinin çocuğun yaşamını zenginleştirmek için önemli bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz.

Bir müze gezisiyle müzede sergilenen eserleri, zaman ve mekân ilişkisinde üç boyutlu olarak görmek; o havayı hissetmek ve yaşamak çocuklara gözlem yapma olanağı sunar ve hayal güçleri gelişir.

Ayrıca çocukların estetik beğenilerinin gelişmesini destekler, sanatı soyut bir kavram olmaktan çıkarıp somutlaştırır ve tüm bu kazanımların yanında en önemlisi de çocuklar müze gezerek ülkelerinin tarihsel mirasını tanır ve koruma bilincine sahip olur.

Müze bilinci oluşturmak ve çocuklarınızın da isteyerek müze ziyareti yapmalarını sağlamak için bazı öneriler:

  1. Gezmeye karar verdiğiniz müzeye gitmeden önce müze hakkında bilgi edinebilirsiniz. Böylece hem çocuğunuzun dikkatini çekecek kısımları bilerek plan yapma imkanınız olur hem de ilgisine göre onu meraklandıracak detaylar düşünmenizi sağlar.
  2. Çocuğunuzun tek başına gezmekten sıkılacağını düşünüyorsanız bir arkadaşını da davet ederek gezebilirsiniz.
  3. Resimlere bakarken esere uygun sorular sorarak dikkatlerini çekebilirsiniz. Örneğin; bu heykeli yapan sen olmak ister miydin, bu gemi/heykel buraya nasıl getirilmiş olabilir? Müzedeki eserlere yönelik çeşitlendirilen sorularla hem onların empati yeteneklerini açığa çıkarmalarını hem de eserin onlarda bir duygu uyandırmasını sağlayabilirsiniz.
  4. Gezdiğiniz her müzeden o günü hatırlatacak bir objeyle ayrılmayı unutmayın. Müzeyle ilgili tanıtım broşürü, müzeyi anımsatan bir hediyelik eşya, müze bileti olabilir.
  5. Çocuklar için fotoğraf çekerek müze gezmek hem eğitici hem de eğlenceli olabiliyor. Müze kurallarına göre fotoğraf çekmenin uygun olduğu müzelerde eserlerin fotoğraflarını çekmek ve sonrasında bu fotoğraflardan anı/koleksiyon albümleri yapmak ilgi çekici olabilir. (Her eserin yanında çocuğu zorlayarak fotoğraf çekilmesinden bahsetmiyorum tabi )
  6. Müze gezisi sonrasına çocuğunuzu mutlu edecek bir yemek planı (ya da çocuğunuzun hoşuna gidecek, sizi de dinlendirecek bir mola) koyarsanız geziniz keyifli bir şekilde sonlanacaktır.
  7. Çocuğunuzun yaptığınız müze gezisi hakkında orada çekilen fotoğraflardan oluşan bir sunum hazırlaması, bu sunumu size veya sınıfta arkadaşlarına anlatması öğrenmeyi kalıcı hale getirecektir. Ayrıca çocuğunuzun sınıfta yapacağı sunumla diğer çocukların ve ailelerin de o müzeye gitmesini sağlayabilirsiniz.

Gideceğimiz müze hakkında araştırma yapıp çocuğumuza bilgi verirken müze kurallarından da bahsetmemiz gerekir. 

  • Müzede sessizlik en önemli kuraldır. Herkes şimdi “Çocuk bu, nasıl sessiz olabilir?” dediğini duyar gibiyim. Siz sakince nedenlerini anlatırsanız anlayacaklardır.
  • Eserlere dokunmamalıyız çünkü elimiz, onu koruyan bir yağ tabakasıyla kaplıdır. Dokunduğumuz yere onu da bulaştırırız. Bu yağ tabakası içindeki asitler esere zarar verebilir. Müzelerde seçilmiş değerli eserlerin sergilendiğini bilen çocuklar dokunmama kuralının önemini de kavrayacaktır.
  • Müze gezisi öncesinde ve de sırasında, kuralları belirten uyarı yazılarını okumak konusunda çocuklarımızda farkındalık oluşturmalıyız. Bazı müzelerde flaşlı fotoğraf çekmek yasakken bazılarında ise fotoğraf çekmek tamamen yasaktır. Sürekli flaş ışığına maruz kalan eserlerde zamanla yanık oluşma ihtimali vardır.

Müze kuralları nedenleriyle açıklandığında çocuklar dikkatli olacaklardır. “Müzeler, kuralları sebebiyle çocuklar için uygun yerler değildir,” düşüncesinden vazgeçmeliyiz.

 

 

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Berca Talay

Merhaba ! Ben Berca Talay. Ben Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksek Okulu (Önlisans) Çocuk Gelişimi bölümünü Onur derecesi ile tamamladım. Şu an İstanbul Üniversitesi'nde Lisans tamamlamaktayım.Tipik geli...