Besin Takviyelerinin Doğru Kullanımı

Besin Takviyelerinin Doğru Kullanımı

C vitamini veya balık yağı hapı kullanmak istediğinizde ,ne kadar etkili olacaklarını ve güvenli olup olmadıklarını merak edebilirsiniz. Kendinize sormanız gereken ilk şey, ilk etapta onlara ihtiyacınız olup olmadığıdır.

Takviyeler reçetesiz temin edilebilir ve genellikle hap, toz veya sıvı formda gelir. Yaygın takviyeler arasında botanik olarak da bilinen vitaminler, mineraller ve bitkisel ürünler bulunur.

İnsanlar, yeterli temel besinleri aldıklarından emin olmak ve sağlıklarını korumak veya iyileştirmek için bu takviyeleri alırlar. Ancak herkesin takviye alması gerekmez.

NIH'ye kayıtlı bir diyetisyen ve danışman olan Carol Haggans, "İhtiyacınız olan tüm besinleri çeşitli sağlıklı yiyecekler yiyerek elde etmek mümkündür, bu nedenle bir tane almak zorunda değilsiniz" diyor. "Ancak takviyeler, diyetinizdeki boşlukları doldurmak için yararlı olabilir."

Bazı takviyelerin, özellikle ameliyattan önce veya diğer ilaçlarla birlikte alındığında yan etkileri olabilir. Belirli sağlık koşullarınız varsa, takviyeler de sorunlara neden olabilir.. Diyet takviyeleri almayı düşünüyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun.

Hopp, "Herhangi bir takviyenin herhangi bir kronik hastalığın seyrini tersine çevirebileceğine dair çok az kanıt var" diyor. “Bu beklentiyle takviye almayın.”

Kanıtlar, bazı takviyelerin sağlığı farklı şekillerde iyileştirebileceğini göstermektedir. En popüler besin takviyeleri multivitaminler, kalsiyum ve B, C ve D vitaminleridir. Kalsiyum kemik sağlığını destekler ve D vitamini vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. C ve E vitaminleri antioksidanlardır; hücre hasarını önleyen ve sağlığın korunmasına yardımcı olan moleküllerdir.

Kadınların hamilelik sırasında demire ve emzirilen bebeklerin D vitaminine ihtiyacı vardır. Folik asit (günde 400 mikrogram, takviyeler veya güçlendirilmiş gıdalardan olsun) doğurganlık çağındaki tüm kadınlar için önemlidir.

B12 vitamini sinir ve kan hücrelerini sağlıklı tutar. Haggans, "B12 vitamini çoğunlukla et, balık ve süt ürünlerinden gelir, bu nedenle veganlar yeterince aldıklarından emin olmak için bir ek almayı düşünebilirler" diyor.

Araştırmalar, balık yağının kalp sağlığını iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Hopp, vitamin ve minerallerden elde edilmeyen takviyeler arasında "balık yağının kullanımını desteklemek için muhtemelen en bilimsel kanıta sahip olduğunu" söylüyor.

Diğer bazı yaygın takviyelerin sağlık üzerindeki etkileri daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyar. Bunlara glukozamin (eklem ağrısı için) ve ekinezya (bağışıklık sağlığı) ve keten tohumu yağı (sindirim) gibi bitkisel takviyeler dahildir.

Pek çok takviyenin, az riskle birlikte hafif etkileri vardır. Ancak dikkatli olun. Örneğin K vitamini, kan sulandırıcıların çalışmanı azaltacaktır. Kantaron bitkisi bazen depresyon, anksiyete veya sinir ağrısını hafifletmek için kullanılır, ancak aynı zamanda antidepresanlar ve doğum kontrol hapları gibi birçok ilacın parçalanmasını hızlandırabilir ve onları daha az etkili hale getirebilir.

Bir takviyenin "doğal" olarak tanıtılması, mutlaka güvenli olduğu anlamına gelmez.

Haggans, "Kimyasal yapıyı, nasıl hazırlandığını ve vücutta nasıl çalıştığını bilmek, özellikle şifalı bitkiler ve aynı zamanda besinler için önemlidir" diyor. "İlk etapta bir takviyeye ihtiyacınız olup olmadığı, halihazırda aldığınız ilaçla doz ve olası etkileşimler hakkında tavsiye için bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Birkaç bağımsız kuruluş, takviyeler için kalite testleri yapar ve onay mühürleri sunar. Bu, ürünün çalıştığını veya güvenli olduğunu garanti etmez; sadece ürünün düzgün bir şekilde yapıldığını ve listelenen bileşenleri içerdiğini garanti eder.

Coates, "Diyet takviyeleri alıp almayacağınıza ve hangilerinin alınacağına karar vermek ciddi bir konudur" diyor. “Önce potansiyel faydaları ve oluşturabilecekleri riskler hakkında bilgi edinin. Uzmanlarınızla ilgilendiğiniz ürünler hakkında konuşun ve genel sağlığınız için, eğer varsa, sizin için en iyisinin ne olabileceğine birlikte karar verin

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Melek Aydın

Ben Diyetisyen Melek Aydın. İstanbul Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik mezunuyum şu an Marmara Üniversitesi nde yüksek lisans yapmaktayım. Mesleğimdeki asıl amacım danışan memnuniyeti ve motivas...