Çocuk Gelişimci Kimdir, Çalışma Alanları Nelerdir?

Çocuk Gelişimci Kimdir, Çalışma Alanları Nelerdir?

Çocuk Gelişimci Kimdir?

Lisans eğitimini üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi çocuk gelişimi bölümünde tamamlayan kişiler 4 yıllık eğitimlerinin sonunda Çocuk Gelişimci unvanı ile okullarından mezun olmaktadır. 

Çocuk gelişimciler doğumdan itibaren 18 yaşına kadar bireylerin yaşantısı içerisinde yer almaktadır. Çocuk gelişimciler Türkiye’de farklı kurum ve kuruluşlarda normal gelişim gösteren çocuklardan özel gereksinimli çocuklara, suça sürüklenen çocuklardan dezavantajlı çocuklara kadar her özellikteki çocuklar ve aileleri birlikte çalışabilmekte olup çocuğun olduğu her yerde yer almaktadırlar. Yani aslında çocuk gelişimciler anaokulu öğretmenliği yapmaz, çocukların her alanda gelişimlerini takip ederek, aileleri bilgilendirir ve ailelere yol haritası çizer. Çizdiği yol haritasında da aileyi en doğru şekilde yönlendirir.

Çocuk gelişimciler çocukların bilişsel, motor, sosyal-duygusal, dil, öz bakım becerileri olmak üzere beş gelişim alanına yönelik destek sağlamakta olup çocukların yalnızca eksik veya geriden gelen becerilerine yönelik değil aynı zamanda yapabildiği becerilerini de destekleyerek her alanda daha da ilerlemesine destek sağlamaktadır. 

Çocuk gelişimciler çalıştığı her alanda diğer meslek görevlileri ile de (sosyal hizmet uzmanı- psikolog- çocuk doktorları- öğretmenler vb) ortak bir şekilde çalışmakta olup çocuklara bütüncül olarak yaklaşmaktadır. 

Çocukların değerlendirilmesinde 0-6 yaşa yönelik Denver II Gelişim Taram Envanteri, Moxo Testi, Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), GEÇDA- Metropolitan Okul Olgunluğu Testi gibi değerlendirme testleri kullanılmaktadır. Bu testler zeka testi değil, gelişim tarama envanterleridir. Bu testlerle çocukların zeka seviyeleri değil, beş gelişim alanında ki gelişimleri tespit edilir. 

Çocuk gelişimcilerin çocuklara tanı koyma yetkileri yoktur. Şüphelendikleri tanılara yönelik ilgili uzmana yönlendirme yapmaktadırlar. (Örneğin otizm şüphesi var ise çocuk nöroloji uzmanına yönlendirme yapılır) 

Her çocuk özeldir ve her çocuğun gelişim hızı farklıdır. Bu yüzden kesinlikle çocukların birbiri ile kıyaslanması uygun değildir. 

Çocuk Gelişimcilerin Çalışma Alanları 

Çocuk gelişimciler anaokullarında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, aile ve sosyal politikalar bakanlığına yönelik çocuk evleri ve çocuk esirgeme kurumlarında, adalet bakanlığına bağlı ceza ve ıslahevlerinde kısacası çocuğun olduğu her yerde çalışabilmektedirler. 

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Zehra Beyzanur Türkeli

Ümraniye Merkez Anadolu Lisesinden 2017 yılında mezun olduktan sonra 2021 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi bölümünden mezun oldum. 4 yıllık lisans eğitim...