Kinoa(Beyaz Tohum)

Kinoa(Beyaz Tohum)

KİNOA NEDİR? NASIL TÜKETİLİR? HANGİ HASTALIKLAR İÇİN MUCİZEVİ BİR ALTERNATİF?

Sosyal medyada her gün birbirinden farklı tarifler ve birbirinden değişik besinler görüyoruz. Peki son zamanlarda adından sıklıkla söz ettirip birçok tarife konuk olan kinoa nedir? Nelere iyi gelir? Nasıl tüketelim?

Kinoa doğal olarak sahip olduğu bileşenleri ile son zamanlarda adından sıkça bahsettirmektedir. Kazayağıgiller ve ıspanakgiller familyasının bir üyesidir ve son yıllarda; insan ve hayvan beslenmesi açısından ele alınıp üzerinde yoğun çalışmalar yapılan bir türdür. Tüm dünyada kinoa yetiştiriciliği, kullanımı ve faydaları hem bilimsel araştırmalarda hem de basın bültenlerinde sıkça yer almaya başlamıştır. Ülkemizde yeni yeni duyulmaya başlayan bu tür ABD’de yaklaşık 10 yıldır çok yaygın olarak tüketilmektedir. Hatta NASA tarafından besin ihtiyacının giderilmesi için kullanılmıştır. Birleşmiş Milletler tarafından 2013 yılı "kinoa yılı" olarak ilan edilmiştir. Dünya çapında insan ve hayvan beslenmesinde geleceğin bitkisi olarak dikkat çekmektedir.

KİNOANIN ZENGİN İÇERİĞİ

Kinoa; biyolojik değeri, yüksek proteinleri, Omega-3 ve 6 yağ asitlerini yüksek miktarda içermesi, glisemik indeksinin düşük olması ve sahip olduğu fitosteroidleri ile insan sağlığı açısından önemli faydalar sağlayan, tahıl benzeri bir ürün olarak değerlendirilebilir. Bununla beraber, mineral maddeler (magnezyum, demir, çinko, kalsiyum ve fosfor), vitaminler(A, B, C, D ve K )ve biyoaktif bileşenler gibi önemli mikro-besinsel bileşenleri de yeterli ve dengeli miktarda içerir. Ayrıca diyet lifinin de önemli bir kaynağıdır. Bu zengin içeriğe karşılık kinoa tohumu kolesterol içermemesiyle de oldukça ünlüdür.

KİNOA NASIL KULLANILIR?

Kinoanın kendine özgü bir aromasının olması, baskın bir tat ve kokusunun olmaması gibi özelliklerinden dolayı, dünya mutfaklarında tercih edildiği gibi, Türk damak tadına uygunluğu bakımından son zamanlarda oldukça dikkat toplamıştır. Ana yemeklerden, atıştırmalık aperatif yiyeceklere kadar çok farklı şekillerde kullanım alanı mevcuttur. Kinoa tohumları un şeklinde işlenerek ekmek, makarna ve diğer unlu mamullerin yapımında, buğday veya diğer tahılların unları ile karıştırılarak kullanılabilmektedir. Kinoadan istediğiniz birçok tarifi yapabilirsiniz!

KİNOA HANGİ DURUMLARDA KURTARICI? NEDEN KİNOA?
Yüksek besin değerleri ve glutensiz oluşunun yanı sıra kinoanın yüksek risk grubu (çocuklar; yaşlılar; laktoz intoleransı, anemi, diyabet, obezite, dislipidemi ve çölyak hastalığı görülen kişiler gibi) için yararlı etkileri olduğu bildirilmiştir. Bu etkiler yapısında bulunan çeşitli protein, lif, vitamin, mineraller (kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, klorür ve magnezyum) ve eser elementler (demir, çinko ve selenyum) açısından zengin tahılların glutensiz diyette yer alması mikrobesin yetersizliklerinin önlenmesinde etkili olabilir.

  • Diğer birçok tahılla karşılaştırıldığında kinoada daha fazla protein, antioksidan, mineral ve lif bulunmaktadır.
  • Kinoa yemenin diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini yönetmelerine yardımcı olabileceği yapılan araştırmalar arasındadır.

Kinoa, yaklaşık %53'lük bir glisemik indekse sahip olmasıyla, kan şekerinde dramatik bir artışa neden olmamaktadır. Bunun nedeni, her ikisi de sindirim sürecini yavaşlatan, yüksek lif ve kaliteli protein içermesinden kaynaklanmaktadır. Lif ve proteinin kan şekerini kontrol altında tutmak için önemli olması, kinoanın özellikle diyabetli kişiler için faydalı olabileceği anlamına gelmektedir.

  • Daha uzun doygunluk sağlaması ve protein açısından zengin olması nedeniyle pirinç yerine kinoa, karabuğday, amarant tercih edilmesi zayıflama sürecinde olumlu etkilere sahiptir.
  • Çölyak hastaları için diyetlerinde lif ve besin değeri açısından oldukça faydalı bir seçenektir.
  • Glutensiz beslenme uygulayan kişiler için; piyasadaki diğer glutensiz ürünlere göre oldukça ekonomiktir.
  • Un haline getirilebilir olmasından kaynaklı efektif kullanım sağlaması çok önemli bir artıdır.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Sinem Koç

Merhabalar ben Sinem, İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2020 yılında mezun oldum. Yandal olarak Psikoloji okuyordum ve onu da de bu dönem tamamladım ayrıca açıköğretimden işletme o...