3 GÜNDE TUVALET EĞİTİMİ

3 GÜNDE TUVALET EĞİTİMİ

Üç günlük tuvalet eğitimi yöntemi, çocuğunuzun düzenli olarak lazımlığa gitmeye alışması için evde üç gün bezsiz dolaşmasını gerektiren bir tuvalet eğitimi sürecidir. Fikir şu ki, çocuğunuz bezsiz kalarak, bedensel ipuçlarıyla daha uyumlu olmayı öğrenecek. Evet, kazalar olacaktır, ama başarıya giden yolda ufak pürüzler olması doğaldır. İdeal olarak, çocuğunuzun bezsiz dolaşmasına olanak sağlamak için üç günlük süreçte mümkün olduğunca evde kalmalısınız.

Önceden plan ve programınızı yapmaya çalışın böylece kendinizi, küçük çocuğunuzun üç günlük tuvalet eğitimi sürecini yönetme çabalarına adayabilirsiniz. Bunu, çocuğunuzla evden çıkmanıza gerek kalmayacak bir hafta sonu boyunca denemek muhtemelen en iyisidir.

Çocuğumun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını nasıl anlarım?

1.Bez değiştirme sıklığı azalmışsa

İdeal olarak, çocuğunuz bezini en az 2 saat kuru tutabilmelidir. Henüz bunu yapamıyorsa, muhtemelen tuvalete o kadar sık koşmak zorunda kalacak ki, tuvaleti kullanmak bir külfet haline gelecek.

2.Çocuğunuz bir plan dahilinde tuvaletini yapıyorsa

Çocuğunuz her gün aynı saatlerde çişini ve/veya kakasını yapıyorsa tuvalet eğitimi alması daha kolay olacaktır.

3.Tuvaletini söylüyorsa

Yani, örneğin bebek bezini işaret ederek, belirli yüz ifadeleri yaparak veya özel bir yere giderek, kelimeleri kullanarak veya sözlü olmayan ipuçlarıyla çiş veya kaka yapıyorsa tuvalet eğimi verirken iletişim kurmak daha kolay olacaktır.

4.Lazımlığı kullanmaya ilgi gösteriyorsa

Çocuğunuz çişini veya kakasını yapacak kadar uzun süre lazımlığa oturabiliyorsa, tuvalet eğitimine hazır olabilir. Ayrıca pantolonunu kendi başına çıkarabilmesi (veya kapatabilmesi) de yardımcı olur.

1. GÜN

  • Çocuğunuz uyandığında bezini çıkarın. Ona artık çocuk bezi giymesine gerek olmadığını ve tuvalete çiş yapabileceğini söyleyin. Sabahın erken saatleri, çocuğunuzu lazımlığa götürmek ve onu çiş yapmaya teşvik etmek için de iyi bir zamandır.
  • Çocuğunuzu gün boyunca gözlemleyin, kıvranma veya çömelme gibi lazımlığı kullanması gerektiğine dair işaretleri izleyin. İhtiyacı olduğunu fark ettiğinizde onu lazımlığa taşıyın ve "Lazımlığa çiş yapıyoruz" deyin. Başarılı olursa, ona küçük bir oyuncak veya çıkartma gibi bir ödül verebilirsiniz.
  • Çocuğunuz bir kaza geçirirse (ki bu beklenmelidir), "yanlış" bir şey yaptığı için ona bağırmayın veya onu utandırmayın. Sadece silin ve bebeğinize çişinin veya kakasının lazımlığa gittiğini söyleyin. Bu işleme gün boyunca devam edin. Ayrıca çocuğunuzu daha sık tuvalete gitmeye teşvik etmek için gün boyunca daha fazla sıvı verebilirsiniz.
  • Çocuğunuzu yatmadan önce son bir kez tuvalete gitmesi için teşvik edin ve gece için bez takın. Küçük çocukların çoğu 5 veya 6 yaşına gelene ve bazen daha da büyüyene kadar bütün gece kuru kalamaz.

2. GÜN

  • Çocuğunuzu düzenli aralıklarla (banyodan önceki zaman iyidir) tuvalete götürerek ve lazımlığa çiş yapmasını hatırlatarak ilk günden itibaren işlemi tekrarlayın. Başarılı olursa, ödüller vermeye devam edebilirsiniz, ancak bir kaza yaparsa onu asla utandırmayın. Mümkün olduğu kadar gelişigüzel silin.
  • Çocuğunuza gece boyunca bir bebek bezi veya eğitim külodu giydirin.
  • Dışarı çıkmak isterseniz, bir çocuk parkını veya evin yakınlarında yapılacak bir aktiviteyi tercih edebilirsiniz. Çocuğunuzun umumi tuvaleti kullanmayı reddetmesi ihtimaline karşı her zaman yanınızda küçük bir portatif lazımlık getirmeyi unutmayın. Ufak kazalar yaşandığında sadece iç çamaşırını değiştirin ve durumu büyütmeyin. Basitçe "lazımlığa çiş ve kaka yaparız" deyin.

3.GÜN

  • İşlemi birinci ve ikinci günlerdeki gibi tekrarlayın.
  • Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, çocuğunuza bol giysiler giydirin ve çiş yapması gerektiğinde tuvaleti kullanması için ona eşlik etmeniz gerektiğini hatırlatın.
  • Şimdiye kadar, çocuğunuz bedensel ipuçlarını almaya başlamış ve hatta birkaç kez lazımlığa başarılı bir şekilde çiş veya kaka yapmış olabilir.

Üç günlük tuvalet eğitimi başarısı için ipuçları

Nihayetinde, tuvalet eğitiminin başarısı çocuğunuza bağlıdır. Ancak süreci daha sorunsuz ilerletmenin yolları var.

1.İyi bir lazımlık seçin

Bazı küçük çocuklar, çocuk boyutunda bir lazımlık kullanmayı tercih ederken, diğerleri tuvalete uyan bir lazımlığa oturmayı tercih eder. Hangisini seçerseniz seçin, sabit olduğundan ve çocuğunuzun üzerinde otururken kendini güvende hissettiğinden emin olun. Çocuk rahat olmalı ve ayakları yere düz basacak şekilde oturabilmelidir (ayak altına tabure kullanabilirsiniz). Küçük çocuklara önce oturarak çiş yapmayı öğretin ve buna alıştıklarında ayakta yapmayı deneyebilirler. Lazımlığı banyoda veya başka bir odaya koyabilirsiniz - çocuğunuzun hangisini tercih ediyorsa...

2.İşaretleri tanımlayın

Çocuğunuzun kıvrandığını, cinsel organını tuttuğunu veya çiş/kaka yapmaya hazırlandığını gösteren diğer sözel olmayan işaretleri görürseniz, aceleyle tuvalete gitmesi için onu teşvik edin. Bu şekilde, ne zaman tuvalete gitmesi gerektiğini anlamayı öğrenecektir.

3.Doğru zamanlayın

Çocuğunuzun hayatında bir taşınma, kreşe başlama, yeni bir kardeş ya da bir hastalık gibi büyük yaşamsal değişiklikler oluyorsa tuvalet eğitimine başlamayın.

4.iyi bir rol model olun

Kendinizi rahat hissediyorsanız, onu tuvalete götürün ve tuvaleti nasıl kullandığınızı gösterin.

5.Ona kakanın tuvalete gittiğini gösterin

Çocuğunuz yere kaka yapmışsa onu lazımlığa/klozete atın ve kakanın tuvalete gittiğini açıklayın.

6.Bir program oluşturun

Çocuğunuzu düzenli aralıklarla tuvalete götürün ve çiş yapmaya teşvik edin. Sabah, uykudan önce, akşam yemeğinden sonra ve yatmadan önce. Lazımlığa oturmak isteyip istemediğini sormayın (cevabın ne olacağını biliyorsunuz!) - ona sadece "Şimdi bir dakika lazımlığa oturacağız" deyin.

7.Daha fazla sıvı verin

Ne kadar çok sıvı içerse, lazımlığa gitme alıştırması yapmak için o kadar çok fırsatınız olacaktır. Süt, su ve karpuz gibi sıvı içeren yiyecekler sunabilirsiniz.

 

8.Övgü işe yaramazsa teşvikler sunun

Lazımlığa başarılı bir şekilde çiş/kaka yaptığında bolca övün. Övgüler işe yaramıyor mu? Çıkartma gibi küçük bir ödül vermeyi deneyin. Ayrıca, tuvaleti kullandığında yanına çok sevdiği bir oyuncağı alması için onu teşvik edebilirsiniz.

 

9.Azarlamayın

Altına kaçırdığında veya tuvalete yanlış yere yaptığında çocuğunuzu asla üzmeyin. "Kötü", "pis", "püf" veya "kokmuş" gibi kelimeler kullanmaktan da kaçının.

 

10.Sabırlı olun

Tuvalet eğitimi bir süreçtir, bu nedenle sabırlı olun ve hemen sonuç almayı beklemeyin. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın. Bazı çocuklar için tuvalet eğitimi uzun bir süreçtir, yavaş ve istikrarlı bir yaklaşımla daha başarılı olunabilir."Şimdi bir dakika lazımlığa oturacağız" deyin.

 

Çocuğunuz 3,5 - 4 yaşına geldiğinde hala tuvalet eğitimi konusunda sorun yaşıyorsanız, çocuk doktorunuzla görüşmekte fayda vardır. Fizyolojik bir durum olabilir. Örneğin kabız olan çocukların tuvalet eğitimi almadan önce tedavi edilmeleri gerekecektir.

Çocuklar arasında tuvalet eğitimiyle ilgili aksaklıkların yaygın olduğunu da unutmayın. Düzenli olarak lazımlığa çiş/kaka yapan bir çocuk bile ara sıra kaza geçirebilir, bu nedenle yedek iç çamaşırı bulundurmak her zaman iyi bir fikirdir.

Unutmayın, en önemli şey tuvalet alışkanlığında ilerleme kaydetmesidir - birdenbire tuvaleti mükemmel bir şekilde kullanması değil.

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Gönül Özsöz

Psikolojik Danışman/Aile Danışmanı Gönül ÖZSÖZ, Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun olmuştur. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde başlad...