KRONOFOBİ

KRONOFOBİ

Yunanca’da chrono kelimesi zaman, fobi kelimesi ise korku anlamına gelir. Kronofobi zamanın geçmesinden aşırı korkmak durumudur. Kronofobi, aşırı bir zaman korkusu veya zamanın geçişidir. Bu kaygı bozukluğuna sahip kişiler, geçen zamanı düşündüklerinde yoğun bir rahatsızlık veya korku hissederler. Kronofobisi olan   insanlar saate bakmayı veya günleri takvimden işaretlemeyi takıntı haline getirir.
Kronofobi, insanların yarışan düşüncelere veya takıntılı davranışlara sahip olmasına neden olabilir. Şiddetli vakalarda panik ataklara, sosyal izolasyona ve ilişkilerde sorunlara yol açabilir. Kronofobi daha yaşlı, hasta ve hapishanede olan kişilerde bu kaygı bozukluğunun gelişme oranı çok yüksektir çünkü zamanın en çok farkına varmaya yatkın olan kişiler genellikle onlardır.

Kronofobinin belirtileri nelerdir?
Kronofobisi olan insanlar bazen kendi bedenlerinden kopmuş gibi hissederler. Bu duyarsızlaşma/derealizasyon bozukluğu olarak adlandırılan bir durumdur. Zamanın rastgele hızlandığını veya yavaşladığını hissedebilirler. Ayrıca şunlara sahip olabilirler:

  • Titreme
  • Baş dönmesi ve baş dönmesi
  • Aşırı terleme (hiperhidroz)
  • Kalp çarpıntısı
  • Mide bulantısı
  • Nefes darlığı (dispne)
  • Mide rahatsızlığı veya hazımsızlık (dispepsi)

Tedavi Yöntemi

Aşırı durumlarda, tedavi edilmeyen kronofobi izolasyona, depresyona ve hatta giderek daha düzensiz düşünceye yol açabilir. Mümkün olan en kısa sürede kalifiye bir ruh sağlığı uzmanından tavsiye almak önemlidir.Kronofobi, bilişsel-davranışçı terapi ve hipnoterapi gibi standart fobi tedavilerine iyi yanıt verir. Bununla birlikte, diğer bozukluklarla yakından bağlantılı olduğu için, tüm eşzamanlı koşulları aynı anda teşhis etmek ve tedavi etmek en iyisidir.Bazı durumlarda, psikiyatristler ilaç yazabilir, ancak psikoterapi fobiler için birincil tedavi olmaya devam etmektedir.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Lütfiye Aydın

İnsan davranışları , endüstri ve örgüt psikolojisi insan kaynakları, işe alım hakkında bilgisi olan psikologtur. Ayrıca üniversite hayatı boyunca birçok STK'da görev almış birisidir. Belli Aktif ol...