Kendine Yeterlik

Kendine Yeterlik

Kendine Yeterlik; bir problemi çözmek veya bir görevi tamamlamak için belli hareketleri organize etme ve icra etme becerimize olan güveni tanımlar. Örnek verecek olursak; "Ben bunu başaracağım." "Ben bu işi yapabilirim." gibi söylemlerde bulunmak, güçlü bir kendine yeterliğin göstergesidir. Ve kendi kendine yetebilme bizi hayata bağlayan çok önemli güçtür.

Sosyal öğrenme kuramcılarından Bandura'nın kendine yeterlik hakkındaki teorisine baktığımızda çeşitli görev ve durumlarda başarılı olma ve iyi performans gösterme motivasyonumuz, büyük oranda kendi becerilerimize ne kadar inandığımıza bağlıdır.

Bazı insanların birçok durum(akademik ortam, sosyal ve spor etkileşimler) için geçerli olan yüksek bir kendine yeterlik duygusu vardır. Bazı insanların ise sadece belli durumlarda(sosyal etkileşimde değil ama bilgisayar, telefon konusunda) geçerli olan bir kendine yeterlik duygusu vardır. Bazı insanların ise zayıf bir kendine yeterlik duygusu vardır. Ve bu da birçok hayat görevinde başarısız olmalarına yol açar.

Örneğin; kendine yeterlik duygusu yüksek olan kişiler,

-Sigarayı bırakma 

-Kilo verme

-Fobilerini yenme

-Okulda başarılı olma

-Yeni durumlara uyum sağlama

-İş stresi ile başa çıkma 

-Acıya dayanma

gibi konularda daha başarılıdırlar.

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Esra Tan

Herkese merhaba ben Esra Tan. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunuyum. Mesleki ve kişisel olarak sürekli kendimi geliştirme çabasındayım. Bunlar için eğitimler almaya devam ediyorum. Şu ...