BEDEN ALGISI BOZUKLUĞU (BEDEN DİSMORFİK BOZUKLUĞU)

BEDEN ALGISI BOZUKLUĞU (BEDEN DİSMORFİK BOZUKLUĞU)

BEDEN ALGISI BOZUKLUĞU( BEDEN DİSMORFİK BOZUKLUĞU)

Beden algı bozukluğu ; bireyin  fiziksel görünümündeki hayali ya da ufak, önemsiz kusurlarla (gerçekle orantısız bir şekilde ) yoğun zihinsel uğraşılarıdır. Kişi bu olmayan ya da ufak olan kusurları zihninde büyüterek çok çirkin göründüğünü veya çok biçimsiz göründüğünü düşünür. Bu durum kişinin hayatında zorluklara ve  kaçınmalara yol açar. Sosyal ortamlardan, iş ortamlarından izole olmaya başlar. Beden algısı bozukluğu yaşayan bireyler görünümlerine aşırı derecede takıntılı olduklarından bir süre sora kendilerini yalnızlaştırırlar. Kişi mükemmel olmak, kusursuz olmakla uğraş içerisindedir. Zihinsel olarak kendi görünümünü başkalarınınkiyle kıyaslama çabası vardır. Genel olarak kişi birkaç kusurlu bölge belirtir. Bunlar eller, cilt, burun, ağız, gözler,kilo, bacaklar gibi  uzuvlar olabiliyor. Cildiye ve estetik cerrahi  doktarlarına gitme sıklıkları fazla olmaktadır. Etrafındaki kişilere sık sık nasıl görünüyorum? Kötü müyüm ? gibi sorular yöneltirler.

Nedensel Etkenler

Başlıca sebeplerini depresyon, düşük benlik saygısı, yeme bozuklukları ve obezite olarak söyleyebiliriz.

Düşük benlik saygısı ve çocukluk döneminde yaşanan travmaların hastalığa sebep olduğu üzerinde durulmaktadır.

Televizyon , gazete, reklamlarda görülen idealleştirilmiş kadın ve erkek rollerine atfedilen yapısal özellikler de bunu önemli derecede etkilemektedir. Bu da tek tip güzellik algısı yaratmakta ve öyle olmayan kişilerin kendilerini yetersiz, eksik hissetmelerine sebep olmaktadır.

Beden algısı bozukluğuna sahip bireyler daha çok içe dönük, obsesyonel kişilikte ve utangaç bir yapıda olabiliyorlar.

Tedavisi

Beden dismorfik bozukluğu daha çok bir takıntı gibi yaşandığı için insanlar genellikle dış görünümünü düzeltme yolunda değişiklikler yaparlar. Daha çok gidilen yerler cildiye uzmanları, diyetisyenler  ve estetik cerrahlar olmaktadır. Bundan dolayı kişiler bunun çoğu zaman psikolojik bir rahatsızlık olduğunun ayırdında olmayabiliyorlar.

Tabiki burada günümüzde artan güzellik algısından kaynaklı kişilerin yoğun dış görünümleriyle uğraşmalarını, önemsemelerini kastetmiyoruz.

Öncelikle beden algısı bozukluğu, başka bir psikolojik  rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa ona dair bir tedavi süreci izlemek gerekir. Bu kaygı , depresyon veya başka bir problem olabilir.Kişinin özsayıgısı ve özgüveni üzerinde çalışmalar yapılmalıdır. Diğer bir yol ise ilaç tedavisidir. Psikoterapiyle birlikte ilaç tedavisi uygulanır.

 

 

PSK.CEYLAN KUNDURACI ÖNER

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Ceylan Kunduracı Öner

Çukurova Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunudur. Üsküdar üniversitesi yüksek lisansına devam etmektedir.Anaokulu, özel eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşlarında çalışmıştır. İstanbul da 1 yıl ...