MUTLULUK TUZAĞI

MUTLULUK TUZAĞI

 

MUTLULUK TUZAĞI 

 

     Mutluluk; biz insanların ezelden beri peşinde olduğumuz, sürekli bir arayış halinde olduğumuz sahip olmak istediğimiz durumdur. Peki gerçekte bu kadar aradığımız mutluluk gerçekte ne anlama geliyor? Ne veya neler olursa mutlu oluruz? Herkes aynı şekilde mutlu olabilir mi? Neden bu kadar ihtiyaç duyuyoruz mutlu olmaya? Nesnel bir mutluluk tarifi var mıdır? Mutlu olma durumu süreklilik arz eder mi yoksa anlık mutluluk mu aradığımız?

   Konu mutluluk olunca akla gelen sorulardan bazıları bunlar. Bir şey istediğimizde veya dilediğimizde ağzımızdan çıkan ilk cümle genelde ‘’ Mutlu Olmak İstiyorum’’  oluyor. Bu cümleyi söylerken o kadar eminizdir ki ne istediğimizden… Oysaki çoğumuz bu kavram üzerine , kavramın  içeriğine dair çok az düşünmüşüzdür.

   Örneğin ; sürekli mutlu olabilir miyiz? Birbirimize güzel dileklerde bulunurken ‘’Hep Çok Mutlu Olun’’ tabiri vardır. Söylediğimiz ne kadar gerçekçi? Ya da sürekli mutluluğun olduğunu düşünelim. O zaman mutluluğun anlamı kalır mı, sıradan bir hayat şekline döner sanırım. Sürekli üzgün olmak, sürekli heyecanlı olmak ya da sürekli öfkeli hissetmek sanırım birçoğumuza ütopik gelmektedir. Ya bizim aradığımız mutluluk da ütopikse? Hiçbir zaman yakalayamadığımız bir şeyin peşindeysek ve her kaçırdığımızda hayal kırıklığı yaşıyorsak? Bunun yerine hayatımızda sürekli bir mutluluk değil de çoğunlukla nötr hissettiğimiz ve yer yer de mutlu olduğumuz daha gerçekçi bir bakış açısı olması daha mı doğru?

    Hepimizin aslında farklı farklı mutlu olma yolları vardır. Herkes aynı şeylere aynı tepkiyi vermediği gibi aynı şeylerle de mutlu olmuyoruz. Bazen hayatımızda bir şeylerin olmaması da iyi hissettirir. Sıkıntılarımız olmaması, borcumuzun olmaması veya bir hastalığımızın olmaması  gibi.

 

Mutlu olmakla kastedilen genelde iyi oluş halidir. Bireylerin yaşamlarından aldıkları doyum ve olumlu duyguların toplamıdır. Hayatlarında olumlu yaşantıların olumsuzlara üstünlüğüdür. Peki öznel iyi oluş halini neler belirler? Yapılan araştırmalara göre yaş, cinsiyet, eğitim durumu, gelir seviyesi, kişilik özellikleri, evlilik durumları öznel iyi oluşu etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

 

 

Psikolog Ceylan Kunduracı Öner

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Ceylan Kunduracı Öner

Çukurova Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunudur. Üsküdar üniversitesi yüksek lisansına devam etmektedir.Anaokulu, özel eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşlarında çalışmıştır. İstanbul da 1 yıl ...