Travmada Psikososyal Desteğin Önemi

Travmada Psikososyal Desteğin Önemi

Travma, insanın olağan yaşam akışının dışında olan olaylardır.

Travmadan etkilenme sonucunda ortaya çıkan tepkilere birçok müdahale yöntemi vardır. “Psikososyal destek” ise bu yöntemlerden biridir. 

Psikososyal destek, meydana gelen kriz durumlarında kişinin iç dünyası ile dış dünya arasındaki ilişkiyi yeniden yapılandırma, kişinin dış dünya ile uyumunun tekrar inşa edilmesine, dış dünyada meydana gelen olaylarla/durumlarla başa çıkmasını kolaylaştırmaya yönelik çalışmaları içermektedir. Psikososyal destek, sadece bireylere yönelik değil aynı zamanda hem toplumun hem ailenin de psikolojik uyumunu sağlamayı amaçlar. 

Toplum olarak yaşadığımız deprem olayı bugünlerde zihnimizi, bedenimizi, davranışlarımızı, duygularımızı ve gündemimizi etkilemekte. Bu sebeple tam da böyle bir zamanda depremden dolayı travmatize olmuş kişilere psikososyal destek sağlamak kıymetli olacaktır. 

Psikosoyal Destek Nasıl Sağlanır?

•Travmatize olmuş kişiye yanında olduğunuzu hissettirebilir ve yanında olduğunuzu söyleyebilirsiniz çünkü kişinin kendisini güvende hissetmeye ihtiyacı vardır. 

•Travmatize olmuş kişi kendisini güvende hissetmeyebilir. Bu sebeple kişiye verdiğiniz destek, onun güven çemberini yeniden oluşturmasına yardımcı olabilir.

•Kişi ile iletişim halinde kalmak, duygularını paylaşmasına izin vermek yararlı olabilir.

•İnsanlar, birbirlerine üzüntülerini, mutsuzluklarını, endişelerini, korkularını anlatarak rahatlayabilirler. Bu sebeple travmatize olmuş kişinin -o istediği sürece- hislerini, düşüncelerini anlatması oldukça yararlı olabilir. 

•Travmatize olmuş kişi ile konuşurken empatiyle ve anlayışla yaklaşmak oldukça önemlidir. Kişiyi yargılamadan dinlemelisiniz. 

•Kişinin birtakım faaliyetlere katılması veya bir işle meşgul olması sağlanabilir. Örneğin deprem gibi bir doğal afetin sonucunda etkilenmiş yetişkin birey, ilgi alanlarına yönlendirilebilir. 

•Yetişkinlerin çalışma hayatına tekrar katılması psikososyal desteğe başka bir örnektir. 

•Çocuklarla oyunlar oynanabilir, çocuğa resim çizdirilebilir.

•Psikososyal destek verilirken bireyin tepkilerinin anormal bir duruma verilen normal tepkiler olduğu unutulmamalı.

İnsan sosyal bir varlıktır ve psikososyal destek ile kişi veya kişilerin travmatize olmuş halleri kontrol altına alınabilir. Bu süreçte elimizden gelen yardımı yapmak oldukça değerlidir. En azından etrafımızdaki kişilere yukarıda sayılan maddeler ile yardım etmek birçoğumuzun yapabilecekleri arasındadır. 

 

Sosyal Medya'da Paylaş

Yazar Hakkında

Radiye Mahabat Seyda

Merhaba, Ben Radiye Mahabat Seyda. Lisans eğitimimi İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde psikoloji alanında tamamladım. Akabinde ''Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi'', ''Mindfulness & Kabul ve Karar...